Over Wegwijzer Mama Kongolese

01 dec
Zwijnaarde - Nieuwe Melac

Wegwijzer Mama Kongolese

Muzikale avond met een hapje en een drankje waarop de werking van deze stichting wordt toegelicht.

vrijdag 1 december 2023 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Mama tosangana totelema po topelisa mwinda na mboka Congo’
‘Vrouwen, laten wij opstaan om een vlam aan te steken in Congo’.

Dit is de slogan van het project: ‘Wegwijzer Mama Kongolese’, een vereniging die tot doel heeft de zelfredzaamheid van de Congolese vrouw te bewerkstelligen met het oog op een stabiele en blijvende ontwikkeling. ‘Wegwijzer Mama Kongolese’ werd in 2011 gesticht in Nederland en is sedert 2018 actief in België. Met enthousiasme en creativiteit is Arlette Kabamba werkzaam op twee plaatsen in Congo: in Nsele, een gemeente bij Kinshasa en in Kikwit, 500 km ten oosten van Kinshasa.

De hoofddoelstelling, de zelfredzaamheid van de vrouw, wil een antwoord bieden op de chaotische situatie die de politieke en economische crisis in Congo met zich meebrengt. Sedert 1997 is de Congolese vrouw immers het slachtoffer van een alles verwoestende crisis, die het gevolg is van de oorlog in Oost-Congo en van de heersende corruptie: verkrachting, ondervoeding van kinderen, gebrek aan gezondheidszorg en onderwijs.
’Wegwijzer Mama Kongolese’ wil opnieuw adem geven aan de vrouwen, die het eerste slachtoffer zijn van deze tragedie.

Waarin bestaat de concrete werking van het project?

Een aantal percelen werd aangekocht om aan landbouw te doen. Een boerderij en huisjes zijn gebouwd. Een moestuin werd aangelegd. Verschillende aanplantingen hebben reeds oogst voortgebracht.

Opleiding van vrouwen om te werken in de landbouw, de producten te verwerken en te verkopen voor het onderhoud van het gezin.

Opleiding en vorming geven aan vrouwen in workshops en ateliers om zelf allerlei producten te maken en te verkopen. Een belangrijke pijler hierbij is het verlenen van een microkrediet aan vrouwen.

Sensibilisering van vrouwen op allerlei vlakken zoals de ontbossing van de natuur en het heraanplanten van bomen op verschillende plekken.

Informatie geven aan vrouwen: i.v.m. seksuele ziekten, geboorteplanning, hygiëne; hulp bieden voor eerste medische zorgen; tussenkomen bij betaling van schoolkosten en bij opname in een ziekenhuis.

Hoe ziet het programma van de avond van 1 december eruit?

Bij een hapje en een drankje maken wij kennis met het project ‘Wegwijzer Mama Kongolese’ en de evolutie ervan. Met een film en dia-projectie brengen wij informatie over de problematische situatie in Congo. Wij beluisteren de toespraak van dokter Denis Mukwege (°Bukavu 1955) ter gelegenheid van de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede in 2018. Dokter Mukwege behandelt slachtoffers van seksueel geweld als oorlogswapen. Het samenzijn wordt opgeluisterd met Congolese liederen en Congolese muziek.

Wij zouden het heel fijn vinden u te mogen ontmoeten op ons samenzijn. Uw aanwezigheid betekent voor Arlette Kabamba echt ‘een hart onder de riem’ om zich te blijven inzetten voor het doel dat zij heeft vooropgesteld.

Prijzen

Wil wel uw aanwezigheid uiterlijk vrijdag 24 november 2023 melden aan willem@davidsfondszwijnaarde.be.

Stichting Wegwijzer Mama Kongolese: Arlette Kabamba-Kimbondja

Zandstraat 42 - 9170 Sint-Gillis-Waas (Sint-Pauwels)

+32 488 00 81 51 arlettekabamba@yahoo.fr

Rekeningnummer Stichting: BE13 0689 4972 8239

Labels: Mens & MaatschappijOntspanning & OntmoetenBijeenkomst